ОЦІНКА ФАРМАКОЛОГІЧНОГО ПОСТКОНДИЦІЮВАННЯ АРГІНІН/ЛЕВОКАРНІТИНОВИМ КОМПЛЕКСОМ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ STEMI/NSTEMI - Федорченко, М.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було вивчення ефекту фармакологічного посткондиціювання комбінованим препаратом із вмістом аргініну гідрохлориду та левокарнітину (АЛК) та його ехокардіографічна оцінка. Долучення до стандартної терапії АЛК не впливає на процеси ремоделювання міокарда (динаміка в сторону ексцентричної гіпертрофії/ремоделювання). В той же час, ІЗМР достовірно знижується на 4% під впливом АЛК, що свідчить про зростання залишкового міокардіального резерву. Підтвердженням недостатнього впливу АЛК на процеси ремоделювання, гіпертрофії та скоротливості міокарда ЛШ є динаміка WMSI: із 1,74±0,07 до лікування показник WMSI демонструє тенденцію до зниження до 1,70±0,05 (ВР=0,70 [95% ДІ 0,47-1,04; р=0,66]). При цьому розрахункова ФВ (за Teicholz) дещо зросла (на 4,4%).