ЗМІНИ ОКРЕМИХ ПОКАЗНИКІВ ПРООКСИДАНТНОЇ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМ В ТИМУСІ ТВАРИН ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ АЛЕРГІЧНОМУ АЛЬВЕОЛІТІ В УМОВАХ СТРЕСУ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ - Ковальська, М.Є.; Жуковський, В.С.; Байда, М.Л. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведені дослідження показали, що при експериментальному АА до лікування корвітином активізуються процеси перекисного окиснення ліпідів і антиоксидантної системи в тимусі, результати експериментальної моделі АА до лікування корвітином дають підставу стверджувати про розвиток дисбалансу між прооксидантною та антиоксидантною системами, зокрема про поступове пригнічення антиоксидантного захисту організму самок морських свинок та значною активацією процесів перекисного окиснення ліпідів при експериментальному АА до лікування корвітином. За умов поєднаних патологічних процесів експериментального АА в умовах іммобілізаційного стресу до лікування корвітином в тимусі спостерігається більш суттєва активація як антиоксидантної, так і прооксидантної системи, ніж за умов лише експериментального АА до лікування корвітином. Для корекції показників ПОЛ та АОС в VIII групі експериментальної моделі АА в умовах іммобілізаційного стресу (34-а доба) після лікування корвітином, який вводився внутрішньочеревно в дозі 40 мг/кг., препарат «Корвітин» (Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод), призвело до зменшення утворення продуктів ПОЛ та АОС в тимусі знизились в порівнянні з тваринами поєднаної патології, яким не вводився антиоксидант корвітин. Одержані результати досліджень дозволяють говорити про корегуючу дію корвітину на показники прооксидантної та антиоксидантної систем в тимусі при експериментальному АА в умовах іммобілізаційного стресу та дають можливість рекомендувати цей антиоксидант для проведення подальших досліджень.