ОСОБЛИВОСТІ ГЛІКОМУ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ МІОКАРДА ЩУРА ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ІШЕМІЇ МІОКАРДА - Надрага, Б.О.; Струс, Х.І.; Ященко, А.М.; Жулкевич, І.В.; Луцик, О.Д. (Світ медицини та біології, 2019)
З використанням рутинних гістологічних методів та 8 лектинів різної вуглеводної специфічності (Con A, GNA, PNA, HPA, CNFA, WGA, SBA, LABA) мічених пероксидазою хрону досліджували вплив експериментального інфаркту міокарда на морфологічні особливості та вуглеводні детермінанти міокарда. Показано, що при експериментальному інфаркті міокарда спостерігається модифікація вуглеводних детермінант структурних компонентів міокарда, особливо, ендотелію судин мікроциркуляторного русла, формених елементів крові, що може бути важливим діагностичним маркером зміни адгезивних властивостей та формування тромбів. Лектин CNFA можна рекомендувати в якості маркера міжклітинних контактів (вставних дисків) кардіоміоцитів, лектин WGA вважати маркером ендотелію гемокапілярів міокарда щурів. Збільшення числа макрофагів, що ідентифікувалися лектином LABA при деструктивних процесах у міокарді, свідчить про активацію макрофагічної системи за умов експериментального інфаркту міокарда.