КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ І МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КИШКОВОГО ЄРСИНІОЗУ У ДІТЕЙ - Незгода, І.І.; Гаврилюк, А.О.; Науменко, О.М.; Асауленко, А.А.; Холод, Л.П.; Левицька, Л.І.; Онофрійчук, О.С. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті наведено результати ретроспективного аналізу історій хвороб 21 хворого з діагнозом кишковий єрсиніоз з детальним вивченням перебігу захворювання та аналізом клініко-анамнестичних даних. Перебіг кишкового єрсиніозу відрізнявся мозаїчністю клінічної симптоматики і супроводжувався ознаками інтоксикаційного синдрому, синдрому екзантеми, лімфаденопатії, гепатоспленомегалії з ураженням шлунково-кишкового тракту. Морфологічні та гістологічні зміни внутрішніх органів у дітей з летальним завершенням захворювання характеризувалися нерівномірним кровонаповненням, набряком і крововиливами в слизову оболонку внутрішніх органів, дистрофічними змінами паренхіматозних органів, утворенням конгломератів лімфатичних вузлів з ділянками некрозу. Отримані дані свідчать, що летальні випадки кишкового єрсиніозу зустрічалися у дітей раннього віку на тлі обтяженого преморбідного фону і супутньої патології.