ЗМІНИ КАРДІОГЕНЕЗУ ПІД ВПЛИВОМ ХЛОРИДУ КАДМІЮ В ЕМБРІОГЕНЕЗІ ЩУРА - Нефьодова, О.О.; Шаторна, В.Ф.; Гальперін, О.І.; Нефьодов, О.О.; Єрошенко, Г.А.; Твердохліб, І.В.; Гарець, В.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Мета експериментального дослідження: визначити вплив на загальний хід кардіогенезу хлориду кадмію при внутрішньошлунковому введенні впродовж всього періоду вагітності у щурів. Експериментальні дослідження були проведені на самицях щурів лінії Wistar. Для моделювання впливу хлоридом кадмію протягом всієї вагітності самицям щурів лінії Wistar щодня per os через зонд вводили водний розчин хлориду кадмію в дозі - 1,0 мг/кг. Збільшення показника кардіофетального індексу в групі впливу хлоридом кадмію вказує на збільшення вагових показників серця в групі при зниженні маси тіла ембріона внаслідок інтоксикації. Мікроскопічно виявлено у 12,3% гіперплазія ендокарду передсердь в групі впливу хлоридом кадмію в зазначеній дозі. Хлорид кадмію також у 26-29% призводив до змін в формуванні стінки шлуночків серця ембріонів: потовщення як компактного так і трабекулярного шарів міокарду та формування аномальних за формою трабекул.