СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ ТРАХЕЇ І ГОЛОВНИХ БРОНХІВ У ПЛОДІВ ЛЮДИНИ 7-10 МІСЯЦІВ - Хмара, Т.В.; Федонюк, Л.Я.; Сарафинюк, Л.А.; Галагдина, А.А.; Гончаренко, В.А. (Світ медицини та біології, 2019)
Гістологічне дослідження проведено на 24 серіях послідовних гістологічних зрізів грудної частини трахеї і головних бронхів у плодів людини 231,0-375,0 мм тім’яно-куприкової довжини. Мікроскопічне вивчення будови трахеї та бронхів у плодів 231,0-375,0 мм ТКД показало, що їх стінка представлена слизовою оболонкою, підслизовою основою, волокнисто-хрящовою та адвентиційною оболонками, які в різні вікові періоди мають свої структурні особливості. Гістологічне дослідження трахеї і головних бронхів у ранньому плодовому періоді онтогенезу людини виявило виражений фрагментарний характер будови хрящового скелету трахеї та головних бронхів при завершеному формуванні інших оболонок. Встановлено, що наприкінці плодового періоду онтогенезу (311,0-375,0 мм ТКД) спостерігається інтенсивний розвиток компонентів стінки трахеї та головних бронхів, що анатомічно обумовлює посилений ріст та формоутворення в даний період пренатального онтогенезу.