ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГОРМОНАЛЬНО-АКТИВНИХ ФОРМ ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛА З ВІКАСОЛОМ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ У ЩУРІВ - Шнайдер, С.А.; Суслова, О.В.; Савельєва, М.М.; Анісімов, М.В.; Маслов, А.В.; Нонева, Н.О.; Ткаченко, Е.К. (Світ медицини та біології, 2019)
У дослід взято 25 білих щурів-самців 1,5-2х - місячного віку. Інтактна група - 7 особин. У контрольній групі відтворювали модель пародонтиту (7) введенням пелентану per os і заміною питної води 2% розчином ЕДТА ad libitum. Препарати гормональних форм вітаміну D3 вводили щурам per os в дозах на 1 щура на добу: 0,1 мкг 1,25 (OH)2D3 (5 особин) і 1,25 мкг 24,25(OH)2D3 (6 особин) спільно з вікасолом в дозі 1,5 мг протягом 60 днів. Гормональні форми вітаміну D3 з вікасолом проявили антиостеорезорбтивні, пародонтопротекторні властивості, які проявилися в зниженні рівня резорбції кістки пародонту, продуктів ПОЛ; активації антиоксидантних ферментів; збільшенні рівня сульфгідрильних груп білків у слизовій оболонці порожнини рота і кістки альвеолярного відростка.