КОРЕКЦІЯ МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ПЕЧІНКИ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ НЕАЛКОГОЛЬНОМУ СТЕАТОГЕПАТИТІ З ГІПЕРХОЛЕСТЕРИНЕМІЄЮ - Якименко, О.О.; Аппельханс, О.Л.; Мазніченко, Є.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було дослідити динаміку морфо-функціональних змін печінки на тлі комплексної гіполіпідемічної терапії при НАСГ із ГХ у щурів. Дослідження проведено на щурах лінії Wistar. Тварин розділили на групи: інтактна; контрольна з НАСГ та ГХ; I – щури з НАСГ та ГХ, які отримували розувастатин "Розувастатин ІС" 0,3 мг/кг на добу, 45 діб; ІІ – щури з НАСГ та ГХ, які отримували розувастатин 0,3 мг/кг на добу та омега-3 ПНЖК ("Епадол Нео"), 45 діб; ІІІ – щури з НАСГ та ГХ, які отримували розувастатин 0,3 мг/кг на добу та гепатопротектор "Гепадиф", 45 діб. Моделювання патології відбувалось 90 діб шляхом застосування атерогенного раціону. Тварин виводили з експерименту на 45-у добу лікування. Формування НАСГ з ГХ тривало 90 діб. На 45-у добу монотерапії розувастатином у тварин І групи знижувались рівні атерогенних ліпопротеїнів, однак активність печінкових ферментів та гістологічна картина суттєво не змінювалися. У ІІ групі виявлявся більш виразний гіполіпідемічний ефект, концентрація ТГ достовірно нижчою порівняно з І та контрольною групами, виразність стеатозу була меншою. У ІІІ групі виявлені достовірні зниження рівнів ЗХ, ЛПНЩ, підвищення ЛПВЩ, зменшення активності печінкових трансаміназ, відтворення структури печінки, зменшення стеатозу. Застосування розувастатину та комплексного гепатопротектору призводило до виразного гіполіпідемічного ефекту та відтворення морфо-функціонального стану печінки у тварин з модельованою НАСГ та ГХ.