ХАРАКТЕРИСТИКИ СУЧАСНОЇ ПАНКРЕАТИЧНОЇ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ В ОБҐРУНТУВАННІ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ ПРИ ГОСТРОМУ ПАНКРЕАТИТІ - В.П. Андрющенко. Д.В. Андрющенко V.P.; Магльований, В.А.; Mahlovanyi, V.A. (Світ медицини та біології, 2019)
З метою з’ясування характеристик сучасної панкреатичної інфекції (ПІ) на першому етапі роботи проведено 147 бактеріологічних досліджень матеріалу - вмісту перипанкреатичних рідинних скупчень та фрагментів некротизованих тканин підшлункової залози і заочеревинної клітковини у 44 хворих на гострий панкреатит (ГП). Констатовано, що ПІ була представлена мікрофлорою з домінуванням аеробних бактерій у вигляді монокультури (37%) та аеробно-анаеробних асоціацій (39%) з грам-негативною ознакою (56%), різною тропністю бактерій до патоморфологічних субстратів та незмінністю існуючих асоціацій у 57% осіб. Встановлено чутливість ПІ до різних груп антибіотиків. На другому етапі дослідження у 460 хворих на ГП оцінено ефективність та визначено доцільність реалізації різних режимів антибіотикотерапії, зокрема превентивної, яка сприяла збереженню асептичності запального процесу у 68% спостережень та етіотропної - при індукованій полірезистентності мікрофлори.