ОСОБЛИВОСТІ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З НАЗАЛЬНОЮ ЛІКВОРЕЄЮ З ЛИНОПОДІБНОЇ ПАЗУХИ - Заболотний, Д.І.; Заболотна, Д.Д.; Ісмагілов, Е.Р. (Світ медицини та біології, 2019)
Останнім часом, у зв’язку з розвитком ендоскопічної хірургії селлярно - хіазмальної ділянки, хірургічне лікування назальної ліквореї, причиною якої є кістковий дефект в клиноподібної пазусі, представляється актуальною і вельми значущою проблемою. Метою дослідження. Було оцінити ефективність хірургічного лікування c використанням різних методик пластики у пацієнтів з назальною ликвореєю, джерелом якої є кістковий дефект в ділянці клиноподібної пазухи. У 39 пацієнтів, причиною виникнення ліквореї була проведена в анамнезі, операція з приводу видалення аденоми гіпофіза. Розміри дефекту при цьому становили від 0,7 до 0,9 см. У 21 пацієнта пластика виконана з використанням широкої фасції стегна, фрагментом аутокістки з подальшим використанням слизового клапотя на живильній судинної ніжці. У 18 пацієнтів використовувався фрагмент широкої фасції стегна зі слизових клапотем. У 8 пацієнтів кістковий дефект розташовувався в області латерального кишені клиноподібної пазухи. У 6 пацієнтів пластика була виконана широкої фасцією стегна, аутокісткою, слизових клапотем. 2 пацієнтам була виконана обтурація клиноподібної пазухи жировою тканиною. Рецидив ликвореї відзначався у 5 пацієнтів, у яких виникла ликворея інтраопераційно, при видаленні аденоми гіпофіза пластика дефекту, яким виконувалася без використання аутокістки. У 2-х пацієнтів відзначався рецидив ликвореї, яким була виконана обтурація пазухи жировою тканиною. Пластика кісткових дефектів в області клиноподібної пазухи, розміри яких перевищують 0,7 см повинні здійснюватися з використанням фрагмента широкої фасції стегна, яка фіксується в кістковому вікні аутокісткою по типу "засувки".