ПОШИРЕНІСТЬ СИМПТОМАТИЧНИХ ПРОЯВІВ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ У ДІТЕЙ МІСТА ХАРКОВА - Клименко В. А. V.A.; Кожина, О.С.; Землянський, К.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було удосконалення діагностики бронхіальної астми (БА) в дитячій популяції шляхом встановлення сучасної розповсюдженості симптомів за епідеміологічною методикою та виявлення тенденцій поширеності симптомів з 1998 року. Дослідження виконано у 2017 році у м. Харкові. Використана стандартизована методика International Study of Asthma and Allergy in Childhood (ISAAC). Розраховано обсяг вибірки за формулою визначення обсягу вибіркової сукупності, що забезпечує репрезентативність отриманих даних (Лісіцин Ю.П., 1987), що склало 5434 дітей. Анкетовано 3374 батьків дітей 6 - 7 років та 2552 дітей віком 13-14 років; всього - 5926 учнів, що склало 97 % від загальної кількості розданих анкет. Стандартизована анкета ISAAC містить 8 питань стосовно симптоматичних проявів БА. Проаналізовано процент позитивних відповідей у дітей 6-7 років – результати представлено за 2017, 2002 та 1998 рр. відповідно. 1. Наявність коли-небудь свистячого або хриплячого дихання ("wheezing") в минулому (перше запитання анкети ISAAC) - виявлено у 13,8%; 19,4 % та 24,1 % дітей відповідно. 2. "Wheezing" протягом останніх 12 місяців спостерігався у 6,6 %; 12,5 %; 12,2 %. 3. Більше трьох епізодів "wheezing" протягом останніх 12 місяців - у 0,9 %; 2,5 % та 2,3 %. 4. Порушення сну від wheezing один чи більше ночей на тиждень протягом останніх 12 місяців мало місце у 1,9 %; 1,3 % та 1,4 %. 5. Мова обмежувалася хрипами протягом останніх 12 місяців – у 0,5 %; 1,7% та 1,5 %. 6. Наявність астми в анамнезі відмітили – 1,5 %; 6,8% та 5,5 %. 7. "Wheezing" у грудях під час або після фізичного навантаження протягом останніх 12 місяців було - у 2,0 %; 10,4 % та 4,6 %. 8. Сухий кашель вночі (не пов’язаний із застудою або запальними захворюваннями) за останні 12 місяців відмітили – 6,9 %; 13,7% та 11,9 % дітей. Проаналізовано процент позитивних відповідей на 8 запитань анкети ISAAC у дітей 13-14 років. Результати представлено по запитанням за 2017, 2002 та 1998 рр. відповідно: 1. - 9,9 %; 29,6 %; та 25,3%. 2. – 3,4 %; 20,9 % та 12,9 %. 3. – 0,4 %; 2,5% та 1,2%. 4. – 0,6 %; 1,1 % та 0,8 %. 5. - 0,5%; 2,3% та 1,9%. 6. - 1,6%; 5,5 % та 6,1 %. 7. – 2,8 %; 20,6 % та 13,2 %. 8. – 4,6 %; 19,3% та 12,1 %. Проаналізовані отримані результати та динаміка розповсюдженості у порівнянні як з середніми, так і з окремими даними по різних регіонах та країнах світу. Встановлені сучасна поширеність респіраторних симптомів у дітей м. Харкова – 15,9 % (в молодшому шкільному віці – 10,1 %, в підлітковому віці – 5,8%). Виявлено тенденції щодо зниження як розповсюдженості, так і тяжкості проявів БА в регіоні за останні 20 років. Акцентовано увагу на низькому рівні діагностики БА.