КЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДЕБЮТУ ТА ПЕРЕБІГУ ЮВЕНІЛЬНОГО ІДІОПАТИЧНОГО АРТРИТУ В ЕКОЛОГІЧНО НЕСПРИЯТЛИВИХ УМОВАХ ДОНЕЦЬКОГО РЕГІОНУ - Конюшевська, А.А.; Вайзер, Н.В.; Пастернак, Д.В.; Сидоренко, Н.В.; Таран, І.Д. (Світ медицини та біології, 2019)
Ювенільний ідіопатичний артрит розвивається у віці до 16 років, має хронічний, важкий прогресуючий перебіг і, як правило, несприятливий прогноз. Різноманіття клінічних проявів викликають складності в діагностиці ювенільного ідіопатичного артриту та виборі правильної тактики лікування. Тому знання питань клінічного поліморфізму дебюту і перебігу захворювання дозволять швидше і точніше ідентифікувати хворобу та своєчасно призначити адекватну терапію. У досліджуваній групі дітей з ювенільним ідіопатичним артритом суглобовий синдром характеризувався різноманіттям проявів: від тимчасових артралгій до важких деформацій суглобів. Найчастіше в запальний процес залучалися колінні суглоби (90%), гомілковостопні (66%) та променевозап’ясткові суглоби (39%). Залучення скронево-щелепних суглобів виявлено у 6 хворих з 61 з поліартикулярним варіантом захворювання. Болі в шийному відділі хребта були у 20 хворих з 61 (33%), в т.ч. у 7 хворих з системним варіантом і у 13 хворих з поліартикулярним варіантом захворювання. Болі в попереково-крижовому відділі хребта відзначалися у всіх дітей з ентезіт-асоційованим варіантом хвороби. Болі в кульшових суглобах частіше були при рецидивах захворювання, зустрічалися у 18 хворих з 61 (30%). Ураження кульшових суглобів або шийного відділу хребта свідчить про тяжкий перебіг ювенільного ідіопатичного артриту, про виникнення і подальший розвиток генералізованого артриту або системної форми захворювання. У патологічний процес при ювенільному ідіопатичному артриті нерідко залучаються очі. Пізня діагностика увеїту, неконтрольований його перебіг призводять до розвитку ускладнень, зниження гостроти зору аж до сліпоти. У 12 хворих з 61 ювенільний ідіопатичний артрит перебігав з ураженням очей. Серед пацієнтів з ревматоїдним увеїтом переважали діти дошкільного віку з суглобової формою захворювання. У патологічний процес при ювенільному ідіопатичному артриті можуть залучатися всі органи і системи. Це найбільш виражено при системному варіанті, що обумовлює важкий перебіг цього варіанту хвороби. У всіх хворих з системним варіантом (7 хворих - 100%) відзначалася лихоманка, генералізована лімфаденопатія, гепатомегалія і спленомегалія, серозити різного ступеня вираженості; у 4 хворих був перикардит, у 1 - міокардит, 1 - гепатит, 1 - інфаркт селезінки, 1 - альвеоліт. Діти з системним варіантом ювенільного ідіопатичного артриту – це діти з високою (3 ступень) активністю захворювання, 2 класом функціональних порушень суглобів в дебюті захворювання. В умовах екологічно несприятливого промислового Донецького регіону ювенільний ідіопатичний артрит протікав важко. Так, ⅔ хворих мали 2-3 ступінь активності процесу, у ¼ хворих виявлено 2-3 рентгенологічна стадія, ⅔ хворих мали 2 клас функціональних порушень. Майже у половини хворих виявлено поліартикулярний варіант захворювання, який є важким і прогностично несприятливим. Більше половини дітей потребували призначення біологічної терапії в зв’язку з наявністю у них несприятливих прогностичних факторів перебігу хвороби, таких як висока активність процесу і недостатня ефективність терапії протягом 6 місяців, значні активні системні прояви більш 6 місяців, прогресуючий перебіг увеїту, ураження кульшових суглобів або шийного відділу хребта, наявність ерозій, звуження суглобової щілини, прогресуючі зміни при рентгенологічному дослідженні.