КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ОБҐРУНТУВАННЯ МОДЕЛІ ОПТИМІЗАЦІЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НА ЕТАПІ РОЗВИТКУ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ - Корнацький, В.М.; Михальчук, В.М.; Дяченко, Л.О. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті представлено нові концептуальні підходи обґрунтування моделі оптимізації медичної допомоги в умовах стресу. Базуючись на матеріалах роботи нами доведено існування комплексного взаємозв’язку між психічними та фізичними порушеннями, встановлено чинники, що визначають їх формування, зокрема стресу. Держава дбаючи про здоров’я нації впроваджує систему «сімейний лікар – пацієнт», основою якої є вчасне виявлення усіх чинників, що впливають на здоров’я людини. Таким чином, впровадження оптимізованої моделі первинної медичної допомоги із врахуванням ранньої діагностики, лікування, реабілітації та індивідуальної профілактики порушень психічного здоров’я у хворих із соматичними захворюваннями – є актуальним і обґрунтованим. Дані результатів дослідження цілком можуть бути базисом для створення нових програм, комплексних заходів стосовно виявлення, лікування, профілактики порушень психіки та поведінки на первинному рівні надання медичної допомоги в умовах сьогодення.