КРІОАДАПТАЦІЯ СЕГМЕНТІВ КИШКИ ПРИ НАКЛАДАННІ АНАСТОМОЗУ У ХВОРИХ З КИШКОВОЮ НЕПРОХІДНІСТЮ ПУХЛИННОГО ГЕНЕЗУ - Ксьонз, І.В.; Харченко, Д.А.; Ксьонз, В.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Проаналізовані результати хірургічного лікування 65 хворих з пухлинами товстої кишки, що викликали явища декомпенсованої кишкової непрохідності (КН). Середній вік хворих 65,2 роки. Радикально прооперовані з резекцією пухлини R0 - 20 хворих, у тому числі первинні реконструктивні операції проведені у 13 хворих. Різні види колостом виконані у 21 хворого, у тому числі після резекції пухлини у 7. Проблемою накладання анастомозу у цих хворих є невідповідність діаметрів привідного та відвідного сегментів кишок, що в післяопераційному періоді може ускладнитись неспроможністю швів. Для створення відповідності діаметрів привідного та відвідного сегментів кишки використовували "кріоадаптацію" відділів кишки, на яких передбачалося накладання анастомозу. За допомогою кріоадаптації нами відновлена безперервність кишечника у 18 хворих. Неспроможності анастомозу або явищ анастомозиту не відмічено. Крім того, активне скорочення привідної петлі під впливом холоду є своєрідним тестом на відновлення моторики розтягнутої кишки. Використання «кріоадаптації» дозволяє значно зменшити кількість хворих з колостомами, є соціально значущою, не дороговартістною операцією та простою у використанні.