ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ПЕРОКСИДАЦІЇ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ У ВАГІТНИХ ТА РОДІЛЬ ІЗ ДИФУЗНИМ ТОКСИЧНИМ ЗОБОМ - Паєнок, О.С.; Паєнок, А.В.; Паньків, І.В.; Костів, М.О. (Світ медицини та біології, 2019)
З метою встановлення залежності активності пероксидації ліпідів від ступеня важкості тиреотоксикозу, а також впливу його на порушення антиоксидантного захисту в системі мати-плацента-плід проведено обстеження 138 вагітних жінок із дифузним токсичним зобом, із яких 65 пацієнток мали легкий ступінь ДТЗ, 64 – середній, 9 – важкий. Контрольну групу склали 30 жінок із фізіологічним перебігом вагітності. Обстеження проводилися в третьому триместрі вагітності, а також та під час пологів. Визначали концентрацію початкових та кінцевих продуктів вільнорадикального окислення та ферментів антиоксидантної системи захисту. Отримані результати вказують, що однією з провідних причин розвитку тиреотоксикозу є недостатність антиоксидантного захисту організму, показники якого можуть слугувати критеріями важкості перебігу захворювання та застосовуватися для моніторингу виникнення перинатальних ускладнень при дифузному токсичному зобі у вагітних.