КОМПЛЕКСНА РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Слухенська, Р.В.; Бірюк, І.Г. (Світ медицини та біології, 2019)
Війна залишає свої наслідки всім, хто брав участь у війні, принаймні на один день. Кожен учасник військових операцій може опинитися в ситуації, коли він потребує додаткової медичної та психологічної допомоги після повернення додому. Беручи до уваги поточну ситуацію в країні, робоче навантаження медико-реабілітаційних центрів розширюється, а характер прагнення здоров’я ставить нові виклики до української системи охорони здоров’я. Зараз Центральна військово-медична комісія видала близько 10 тис. рішень, які включають травми, контузії, каліцтва або хвороби учасників АТО (антитерористична операція). Як зазначається в рекомендаціях за результатами парламентських слухань, близько 4000 учасників АТО мали статус ветеранів війни-інвалідів у жовтні 2016 року. Зміни до статті 11 Закону України «Про соціально-правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» прийняті у 2015 році вимагають від військовослужбовців обов’язкової психологічної реабілітації після повернення з районів військових дій. Метою наукової роботи є аналіз актуальних проблем комплексної медичної реабілітації для людей, які зазнали різних видів травм (фізичних, психологічних) у районах військових дій та не можуть вирішувати проблеми адаптації та відновлення організму самостійно. Реабілітація військових – це довготривалий процес, для якого потрібні кваліфіковані фахівці, кількість яких обмежена в нашій країні. Уряд запровадив низку програм для комплексної медичної реабілітації учасників війни. З листопада 2014 року створена мережа медичних установ для надання медичної допомоги жертвам АТО. Наприклад, в місті Ірпінь побудовано окрему лікарню на 70 ліжок, де військовослужбовці з загальносоматичними травмами можуть пройти курс санітарії (два відділи - професійну патологію та альтернативне медичне обслуговування). У Луцьку в обласній лікарні для ветеранів і військовополонених почав працювати реабілітаційний центр медико-психологічної допомоги учасникам АТО. У Чернігівській області працює відділ психології та соціальної реставрації при Центрі психологічної реабілітації та лікування учасників АТО. Він був побудований на базі КЛПЗ «Чернігівська обласна нейропсихіатрична лікарня» для ветеранів війни, які пройшли курс реабілітації. Після звільнення з лікарні військовослужбовці відновлюють службу в армії, але в військових відомствах немає психологічної реабілітації. Виникла проблема необхідності посилення та активізації комплексу реабілітаційних заходів для військовослужбовців. У Службі працюватимуть п’ять кваліфікованих психологів. Психологічне та соціальне відновлення проводиться у п’яти сферах: орієнтованої на тіло терапії, арт-терапії, когнітивно-поведінкової терапії, психодинамічної терапії, консультації членів сімей АТО щодо необхідності психологічної підтримки та особливостей посттравматичного стресового розладу Необхідно створити окрему медичну спеціальність «Фізична і реабілітаційна медицина», яка існує в ЄС. Унікальна обов’язкова державна система реабілітації учасників воєнних дій повинна працювати і бути реально профінансована, з центрами у всіх регіонах України.