КОРОНЕКТОМІЯ ЯК СПОСІБ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ РЕТЕНОВАНИХ ТРЕТІХ НИЖНІХ МОЛЯРІВ - Ткаченко, П.І.; Гоголь, А.М.; Панькевич, А.І.; Колісник, І.А.; Доброскок, В.О. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті наведено результати ретроспективного аналізу архівного матеріалу та власних спостережень 32 клінічних випадків проведення коронектомії третіх нижніх молярів. Проведено систематизацію показань до проведення операції, дана характеристику особливостей перебігу післяопераційного періоду з акцентуванням уваги на необхідності рентгенологічного контролю та вимірювання відстані міграції коренів після оперативного втручання. Виникнення сенсорних порушень після коронектомії 3НМ спостерігалось при С2-С3 положенні за класифікацією G.Pell, B.Gregory (1933) та при мезіоангулярному і вертикальному положенні за класифікацією G.Winter (1926). Середнє арифметичне значення відстані міграції коренів у групі спостереження становило 3.6 мм±1,69 за 12 місяців післяопераційного періоду. Оптимальним терміном повторного оперативного втручання з метою видалення коренів є інтервал від 12 до 24 місяців після коронектомії ЗНМ.