РОЛЬ ФІБРОТИЧНИХ МАРКЕРІВ ПРИ ПІЄЛОНЕФРИТІ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Токарчук, Н.І.; Вижга, Ю.В.; Токарчук, В.Т. (Світ медицини та біології, 2019)
Мета роботи: визначення показників трансформуючого фактору росту ß1 та моноцитарного хемоатрактантного протеїну 1-го типу у дітей раннього віку, хворих на пієлонефрит. Враховуючи профібротичну направленість запального процесу при пієлонефриті на тлі МСР у дітей раннього віку, нами було проведено визначення МХП 1 та TGF-ß1, як маркерів фіброзоутворення в нирках. З’ясовано, що в міру зростання ступеня активності запального процесу при пієлонефриті, рівень МХП-1 сироватки крові достовірно підвищувався незалежно від групи обстеження дітей. Слід зазначити, що при первинному пієлонефриті спостерігалась така ж тенденція, однак показники досліджуваного маркеру був достовірно нижчими від показників дітей основної групи, р