ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПРИНЦИПИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОРАНЕНИМ В ЖИВІТ НА ПЕРЕДОВИХ ЕТАПАХ - Шаповалов, В.Ю.; Герасименко, О.С.; Хорошун, Е.М.; Єнін, Р.В.; Шепітько, К.В.; Герасименко, С.Д. (Світ медицини та біології, 2019)
Взаємозв’язок результатів лікування поранених в живіт з термінами початку і якістю хірургічної допомоги, з термінами і видом медичної евакуації з різних рівнів медичної допомоги, створює великі організаційні труднощі, особливо при масовому надходженні поранених. Метою роботи було покращення результатів лікування поранених з бойовими пошкодженнями живота на підставі оптимізації лікувально-евакуаційного процесу в умовах бойових дій. Проведено аналіз результатів лікування 496 поранених з бойовими пошкодженнями живота, які проходили лікування в військових мобільних госпіталях в період з червня 2014р. по серпень 2017р. Широке використання броньованого санітарного транспорту при евакуації з переднього краю є вкрай необхідним для безпечної транспортировки поранених на І рівень медичної допомоги. Для транспортировки поранених з І на ІІ рівень медичної допомоги доцільно використовувати реанімобілі класу В з одночасним проведенням протишокових заходів в об’ємі першої лікарської допомоги. Застосування послідовного маркування поранених, які надходять на ІІ-ІV рівні медичної допомоги, крім «традиційного» сортування, дозволяє значно скоротити період часу між надходженням і початком надання медичної допомоги при масових одномоментних поступленнях. Евакуація поранених з домінуючим черепно-мозковим пошкодженням (або з пошкодженням органу зору) з наближених до лінії зіткнення вертолітних майданчиків (минаючи ІІ рівень) сприяє економії часу та більш швидкій доставці в спеціалізований стаціонар.