ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МОНІТОРІНГ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ У ДІТЕЙ УКРАЇНИ - Янчук, А.О.; Скиба, В.Я.; Катеринчук, І.П.; Кузніченко, С.О.; Скиба, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
В статті наведені результати вивчення росповсюдженості та інтенсивності уражень зубів карієсом, флюорозом, захворювань пародонту та росповсдженості зубощелепних аномалій на основі масових оглядів дітей України починаючи з1960 по 2017 рр. Аналіз змін поширеності і інтенсивності ураження карієсом зубів у дітей 12 років показав що з 1960 по 1985 роки ці показники як в міських, так і в сільських регіонах, значно зросли.. В то же час проведені обстеженя свідчать про те, що в регіонах з великим вмістом фтору в питній воді, наряду з флюорозом відмічається вториний карієс зубів на тлі флюорозу ІV–V cтупеня. З роками (1960-2017 рр.) показники поширеності зубо-щелепних аномалій у дітей України в різні періоди формування прикусу помітно збільшилися (тимчасовий прикус - з 38,7 % до 74,4 %; змінний прикус - з 52,4 % до 69,5 %; постійний прикус - з 45 % до 76,3 %). Моніторінг стоматологічної захворюваності показує, що у дітей 12 років поширіність та інтенсивність карієсу зубів починаючи з 1985 по 2017 рр. знизились вочевидь за рахунок появи ефективних профілактичних засобів (зубних паст, еліксирів). Отримані результати свідчать про необхідність проведення постійного моніторингу стоматологічних захворювань у дітей на території України у зв’язку зі змінами біогеохімічних умов проживання та постійного коригування лікувально-профілактичних заходів, що проводяться.