ВПЛИВ РОЗЧИНУ ХЛРОФІЛІПТУ НА АДГЕЗИВНІ ВЛАСТИВОСТІ CANDIDA SPP - Ананьєва, М.М.; Фаустова, М.О.; Сизова, Л.М.; Рева, Р.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою даного дослідження було вивчення адгезивних властивостей клінічних штамів C.albicans, C. glabrata та ефекту розчину хлорофілліптута на процес адгезії. Дослідження проводилося на 5 клінічних ізолятях C. albicans та 5 ізолятах C.glabrata, отриманих від пацієнтів хірургічного відділення. Клінічний потенціал вивчених клінічних штамів мікроорганізмів оцінювали за допомогою стандартної методики Бріліс В.І. та ін. Ми використали спиротовий розчин екстракту хлорофілліпту як активної речовини та 96% етанолу в якості додаткової (корпорація "Галичфарм", Львів, Україна, № UA / 4551/02/01 від 31 жовтня 2016 р.). Субфунгістатичні концентрації, використані в ході дослідження, становили ¼ фунгістатичної концентрації вивченого екстракту для кожного типу збудника. Результати. В результаті досліджень встановлено, що клінічні штами C. albicans та C.glabrata володіли різною чутливістю до екстракту хлорофіліпту та здатністю до адгезії. Так, штами C. albicans виявилися неадгезивними, в той час як C.glabrata володіли середніми адгезивними властивостями. Різниця індексів їх адгезивності складала 1,8. Виявлено, що субфунгістатичні концентрації спиртового розчину екстракту хлорофілліпту не впливають на адгезивні властивості клінічних штамів C.albicans. У свою чергу, екстракт хлорофілліпту демонструє значний інгібуючий вплив на здатність клінічних ізолятів C. glabrata адгезуватися на еритроцитах людини. Клінічні штами C. glabrata володіють вищими адгезивними властивостями, порівняно з C.albicans. Спиртовий екстракт хлорофіліпту достовірно пригнічує здатність до адгезії C. glabrata.