СПІЛЬНИЙ ВПЛИВ ГЛІФОСАТА, САХАРИНА ТА БЕНЗОАТА НАТРІЮ НА МІКРОФЛОРУ КИШЕЧНИКА ЩУРІВ - Білан, М.В.; Бригадиренко, В.В.; Лещова, М.О.; Тішкіна, Н.М. (Світ медицини та біології, 2019)
У лабораторному досліді на дорослих білих щурах визначено, що додавання до раціону гліфосату, а також гліфосату зпільно із сахарином сприяє ширшому поширенню мікроорганізмів із родів Klebsiella, Citrobacter, Enterobacter и Pseudomonas. Суміш гліфосату з харчовими добавками дозволяє ширше поширитися в кишечнику умовно-патогенним дріжджеподібним грибам Candida glabrata та C. albicans. Відмічені значні коливання чисельності бактерій роду Enterococcus spp.: на 8 порядків у межах кожної з трьох експериментальних груп щурів із додаванням у раціон гербіциду з бензоатом і сахарином.