ПОЗИТИВНИЙ ВПЛИВ ЕКСТРАКТУ АРТИШОКУ НА СТРУКТУРНО-МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ У КІСТКОВІЙ ТКАНИНІ ЩУРІВ ЗА УМОВ КАДМІЄВО-НІТРИТНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Хопта Н. С. N.S.; Шпільчак, Л.Я. (Світ медицини та біології, 2019)
Згідно з публікаціями, присвяченими моніторингу навколишнього середовища, кадмій (Cd), нітрати і нітрити вважаються найпоширенішими забруднювачами, і їх вміст у навколишньому середовищі постійно збільшується. Джерела і способи отримання цих ксенобіотиків в організмі добре відомі. Доведено накопичувальні властивості Cd і, навпаки, швидкий метаболізм нітратів і нітритів з утворенням більш токсичних метаболітів. Cd являє собою тіолову отруту: він зв’язується з -SH групами білків, викликає зміни в їх структурі, блокує активні центри ферментів, що пригнічує їх каталітичну дію. Нітрити викликають гемічну гіпоксію; при дії оксигемоглобіну утворюються вільні радикали, які активують вільнорадикальне окислення і пошкодження клітинних мембран. Відомо, що хронічна ксеногенна інтоксикація може призвести до токсичної остеопатії. Такі дані спонукають до пошуку ефективних, доступних і безпечних засобів корекції метаболічних і структурних порушень, що виникають в результаті комбінованого впливу сполук Cd і нітритів, зокрема в кістковій тканині (КТ). Наша увага приділялася відомому харчовому продукту та лікарській рослині Артишок (Cynara scolymus), яка була введена в культуру ще в класичні часи. Метою нашого дослідження було вивчення змін гістологічної структури, біоелементного складу та маркерів метаболічних процесів у КТ тварин з експериментальною кадмий-нітритною інтоксикацією, а також застосування екстракту артишоку (ЕА) на фоні комбінованої дії хлориду кадмію ( CdCl2) і нітриту натрію (NaNO2). Проведено дослідження гістологічної структури, біоелементного складута маркерів кісткового метаболізму у крові щурів-самців з кадмієво-нітритною інтоксикацією та за умов введення екстракту артишоку. Встановлено, що на тлі комбінованої дії CdCl2 та NaNO2 у стегнових кістках тварин переважають процеси остеокластичної резорбції над остеосинтезом, достовірно знижується вміст у золі остеотропних елементів (Са, Zn та Cu), зростає вміст кадмію. У плазмі крові змінюються показники фосфорно-кальцієвого обміну, зростає активність кислої фосфатази та концентрації оксіпроліну, знижується активність лужної фосфатази. Введення екстракту артишоку позитивно впливає на репаративні процеси у КТ, про що свідчить наявність ділянок посиленого неоколагенезу, проліферація клітин остеобластичного ряду. Одночасновідновлюється баланс макро- та мікроелементів, достовірно знижується вміст кадмію у КТ. У плазмі крові нормалізуються біохімічні маркери кісткового метаболізму, значення яких до кінця експерименту достовірно не відрізняються від показників інтактних (за винятком концентрації оксіпроліну, яка залишається вищою).