ОСОБЛИВОСТІ РЕМОДЕЛЮВАННЯ ПОСМУГОВАНИХ М’ЯЗІВ ЗАДНІХ КІНЦІВОК ЩУРІВ ДОРЕПРОДУКТИВНОГО ТА РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ГІПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМІЇ - Юрик, І.І.; Боднар, П.Я.; Боднар, Я.Я.; Орел, Ю.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Атеросклеротичне пошкодження артерій нижніх кінцівок залишається важливою медичною та соціальною проблемою сучасності. За даними епідеміологічних досліджень загальна поширеність захворювань периферичних артерій становить 3-10%, а серед пацієнтів старше 70 років вона становить 15-20%. Актуальність проблеми посилюється збільшенням частки осіб похилого віку серед населення. Однак умови хірургічного лікування не завжди враховують морфофункціональний стан посмугованої скелетної мускулатури пацієнта. У той же час посмуговані м’язи відіграють значну роль у забезпеченні гемодинаміки в нижніх кінцівках. Виходячи з вищевикладеного, вивчення особливостей ремоделювання м’язового та гемомікроциркуляторного русла в умовах атеросклеротичного ураження артерій нижніх кінцівок є актуальною проблемою для розробки ефективних методів профілактики, діагностики, корекції та лікування цієї патології. Метою дослідження було встановлення особливостей ремоделювання посмугованих м’язів задніх кінцівок щурів передрепродуктивного (ПРВ) та репродуктивного віку (РВ) за експериментальної гіперхолестеринемії (ГХ). Дослідження проведено з метою вивчення особливостей ремоделювання посмугованих м’язів стегнової, колінної і гомілкової ділянок задніх кінцівок щурів дорепродуктивного та репродуктивного віку в умовах експериментальної гіперхолестеролемії. Встановлено, що ремоделювання м’язових волокон на всіх термінах експерименту проявлялося втратою посмугованості, гомогенізацією, розпадом саркоплазми з міоцитолізом і контрактурними змінами. Субмікроскопічно доведено дегенеративно-деструктивні зміни мітохондрій, вакуолізація цитоплазми, пікноз нуклеоплазми ендотеліоцитів гемокапіллярів. Найбільш істотне ремоделювання проявляється в скелетних м’язах тварин репродуктивного віку в гомілковій ділянці, у тварин дорепродуктивного віку - у стегновій та колінній ділянках. У тварин препродуктивного віку, ремоделювання у всіх серіях експерименту було слабше, ніж у тварин РВ. Дослідження гістологічних зрізів скелетних м’язів у поляризованому світлі дозволили виявити різні пошкодження контрактури м’язових волокон. Слід зазначити, що зміни контрактури III стадії стали системними на пізніх стадіях експерименту і переважали у тварин старшої вікової групи. Наявність дистрофічно-некротичних змін в скелетних м’язах підтверджено субмікроскопічно.