ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИЙ ЗАСІБ КОНТРОЛЮ ЕПІДЕМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ З ТУБЕРКУЛЬОЗУ ТВАРИН В УКРАЇНІ - Кассіч, В.Ю.; Уховський, В.В.; Сосницький, О.І.; Бібен, І.А.; Зажарський, В.В.; Кассіч, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Документи, видані Міністерством екології та природних ресурсів (МЕПР) України, її Департаментом екологічної безпеки та ЄС, визнають тест на гіперчутливість із затримкою (DTHS) - туберкуліновий тест - як основний метод виявлення інфікованих туберкульозом тварин [ 10-12]. В Україні для проведення випробування ДП «Сумська біологічна фабрика» виробляє очищений туберкулін (Очищений білок - ППД) для ссавців, розроблений фахівцями лабораторії туберкульозу в Національному науковому центрі «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» (ННЦ ІЕКВМ) НААН України, що виготовляється з використанням штаму виробництва М. bovis ІЕКВМ-1. Торгівля тваринами між країнами ЄС здійснюється відповідно до Директиви Ради ЄС 97/12 від 17.03.1997 р., яка передбачає, що туберкулінізація тварин повинна проводитися з використанням PPD або HCSM туберкулінів, які повинні бути зроблені з M. bovis "AN5" «Walle» штами. Тому актуальною сферою досліджень є гармонізація вітчизняних ППД-туберкулінів у відповідності до вимог ЄС. Тому метою даної статті є розробка та впровадження у виробництво екологічно безпечного препарату для алергічного діагностування туберкульозу ссавців, що відповідає зазначеним вимогам ЄС. Першим етапом екологічно безпечного розвитку туберкуліну є відбір штаму виробників збудника туберкульозу. Для цього було проведено адаптацію, вивчення морфологічних, культурних і біологічних властивостей штаму M. bovis Valle, оскільки цей штам, у поєднанні з штамом AN-5, був рекомендований Директивою Ради ЄС 97/12 від 17.03.1997 для виготовлення PPD-туберкуліну ссавців. Для адаптації, селекції та накопичення бактеріальної маси виробничих штамів розроблено живильні середовища Сотона КФ і Сотона-ХБ, на якіх культури M. bovis починають рости раніше на (4,2  1,1) діб і дають більше накопичення бактеріальної маси. Розроблено нові технологічні прийоми виготовлення ППД-туберкуліну з використанням методів мікрофільтрації та ультрацентрифугування, що дозволило отримати активний і специфічний алерген. Для проведення контрольних досліджень препарату розроблено спосіб сенсибілізації дослідних тварин інактивованою культурою M. bovis. Спосіб є специфічним, безпечним для здоров’я тварин і людини, він запобігає поширенню живих мікобактерій у природі. На підставі отриманих результатів можемо зробити наступні висновки: 1) використання виробничого штаму M. bovis Vallee KMIEV-9KM у культивуванні на синтетичній середовищі Sotona KhB дозволяє прискорити ріст і накопичення та підвищити вихід бактеріальної маси мікобактерій на 6,0-7,9 мг на одну пляшку, що дає можливість прискорити технологічний процес і підвищення врожаю туберкуліну до 1,20 mg 0,1 мг / см3; 2) у препараті вихід білка значно збільшується після випадання ТСА на 8,6 g 0,5 г, вихід туберкуліну на 1 л середовища - на 0,7 g 0,1 г, вміст білка - на 0,6 mg 0,1 мг / см3. Препарат виявляється стерильним і високо очищеним; 3) після мікрофільтрації на ультрафільтраційних мембранних фільтрах Sartoclean®CA з діаметром пор 0,20-0,45 мкм і HOMM 150-1000 кДа, препарат містить білкові фракції мікобактерій з молекулярною масою 150-1000 кДа, що мають найвищі показники діагностичної активності і специфічність; 4) розроблений спосіб визначення активності очищеного PPD туберкуліну для ссавців є специфічним і безпечним для здоров’я тварин і людини, запобігає поширенню живих мікобактерій в природі. Визначення туберкулінової активності при вакцинації інактивованою культурою M. bovis Vallee у великої рогатої худоби, морських свинок і тварин, вакцинованих штамами вакцини БЦЖ, однаково ефективні.