МІЄЛОАРХІТЕКТОНІКА КАПСУЛИ КОЛІННОГО СУГЛОБА КОТІВ - Новак, В.П.; Бевз, О.С.; Мельниченко, А.П.; Нечипорук, Є.В. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті показані кількісні співвідношення нервових елементів суглобової капсули котів в анатомічних частинах-антагоністах колінного суглоба (латеральна, медіальна, дорсальна, плантарна). Нервові структури виявляли нейроморфологічним методом – імпрегнацією азотнокислим сріблом за методами Більшовського-Грос в модифікації Лаврентьєва та Кампоса, які ми об’єднали. Статистично продемонстровано, що дорсальна частина суглобової капсули є найменш насиченою нервовими структурами. Бідніші рефлексогенні зони знаходяться в медіальній, латеральній та дорсальній частинах капсули через меншу кількість інкапсульованих закінчень. Рецептори представлені тільцями Фатер-Пачині, Руфіні, Краузе та вільними. У капсулі колінного суглоба котів, як представників фалангоходячих тварин, переважна більшість інкапсульованих нервових закінчень, ніж вільних. Ці дані можливо використати для вияснення закономірностей утворення больових відчуттів у колінному суглобі, для вияснення акупунктурних та акупресурних зон, мінімізування пошкоджень за доступів до органокомплексу синовіального середовища, а також у порівняльному аспекті для оцінки експериментального матеріалу.