ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕХАНІЗМУ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ - Гаврилюк, А.О.; Жарлінська, Р.Г.; Міщук, А.А. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті авторами розглянуто особливості забезпечення якості медичної допомоги в Україні на трьох етапах: в умовах державної (бюджетної) системи охорони здоров’я; на етапі впровадження нового економічного механізму; на сучасному етапі функціонування ринкових механізмів економіки. Особливу увагу зосереджено на правовому забезпеченні механізму контролю якості медичної допомоги та аналізі системи законодавства у сфері державного контролю якості. На основі розгляду різних методів внутрішнього та зовнішнього контролю якості медичної допомоги, зокрема таких, як стандартизація, ліцензування, акредитація, самооцінка медичних працівників, експертна оцінка, клінічний аудит, моніторинг системи показників якості, сертифікація. запропоновано шляхи гармонізації національного законодавства в сфері державного контролю якості медичної допомоги та його адаптації до відповідних норм міжнародного права.