ЛІКУВАННЯ НЕУСКЛАДНЕНОГО КАРІЄСУ ПОСТІЙНИХ ЗУБІВ У ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ В УМОВАХ ЗАГАЛЬНОГО ЗНЕБОЛЕННЯ - Коваль, О.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою даного дослідження було обґрунтування обсягу і послідовності виконання стоматологічних маніпуляцій для лікування неускладненого карієсу постійних зубів у дітей дошкільного віку в умовах загального знеболення. Проведено порівняльний аналіз результатів лікування неускладненого карієсу постійних зубів у дітей віком від 6-ти до 18-ти років, за запропонованими схемами, в умовах загального знеболення, та стандартними схемами в амбулаторних умовах. Через 2 роки після санації порожнини рота у дітей шкільного віку, проведеної в умовах загального знеболення, ускладнення карієсу виникли в 15,67% випадків, переважно в зубах з середнім та глибоким карієсом при гострому його перебігу. Оцінка ефективності лікування, проведена через 2 роки, засвідчує про достатньо високу ефективність запропонованих маніпуляцій і може бути рекомендована для широкого застосування в стоматологічній практиці.