ЕФЕКТИВНІСТЬ І БЕЗПЕКА ТРИВАЛОЇ СИСТЕМНОЇ ТЕРАПІЇ НЕОНАТАЛЬНОГО ГЕРПЕСУ АЦИКЛОВІРОМ У ІМУНОКОМПЕТЕНТНИХ ДІТЕЙ - Маврутенков, В.В.; Больбот, Ю.К.; Шварацька, О.В.; Казацька, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Представлено обговорення двох клінічних випадків новонароджених чоловічої статі, народжених природним шляхом, в термін, у яких розвинулась неонатальна герпетична інфекція (вірус простого герпесу 2 типу (HSV-2)). У матерів обох пацієнтів були ознаки везикулярного висипу в аногенітальний області під час пологів. В обох випадках HSV-2 інфекція мала інтранатальний шлях передачі. Клінічний курс інфекції відрізнявся рецидивуючим везикулярним висипом без ознак лихоманки або системних розладів. Обом пацієнтам з раннього віку була призначена безперервна системна терапія ацикловіром на період більше одного року. В обох випадках переносимість тривалого курсу ацикловіру була доброю і був досягнутий тривалий контроль інфекції. Таким чином, подібний терапевтичний режим може бути кращим за переривчасті короткострокові курси при загостреннях інфекцій HSV-1 і HSV-2 у немовлят. Оцінка ефективності і оптимальної тривалості лікування повинна визначатися в основному клінічними показаннями.