АДАПТАЦІЙНІ РЕАКЦІЇ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ І НЕСПЕЦИФІЧНОЇ РЕЗИСТЕНТНОСТІ ОРГАНІЗМУ У ПОСТРАЖДАЛИХ З ПЕРЕЛОМАМИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ - Нагірний, Я.П.; Фесик, В.Л.; Аветіков, Д.С.; Локес, К.П. (Світ медицини та біології, 2019)
Останнім часом в літературі доведено, що стресові реакції, які є наслідком ураження нижньої щелепи, суттєво впливають на перебіг ускладнень загоєння та кровотечі з кісток. Очевидно, що індивідуальні особливості організму - це ті фактори, які необхідно враховувати при проведенні лікувально-відновних процедур. Серед показників, які свідчать про вплив травми на організм, важливе місце займають реакції серцево-судинної системи та неспецифічна резистентність організму. Однак у літературі не було знайдено жодних повідомлень щодо їх змін у випадках травматичних переломів нижньої щелепи у пацієнтів різних психосоматичних типів особистості. Тому це стало метою нашого дослідження. Метою дослідження було вивчення особливостей реакції вегетативної нервової системи на травму за показниками серцево-судинної системи та змінами неспецифічної резистентності організму у постраждалих з травматичними відкритими переломами нижньої щелепи різного психосоматичного типу особистості. Обстежено 60 осіб чоловічої статі, у яких діагностовано травматичні односторонні відкриті переломи нижньої щелепи в ділянці кута, з них 36 екстравертів і 24 інтровертів. Проведено дослідження вегетативного тонусу, який оцінювали за параметрами кровотоку. Визначено частоту пульсу і артеріальний тиск. Індекс Кердо [7-10] оцінювали за цими параметрами крові. На думку авторів, зміни співвідношення діастолічного тиску і кількості пульсових ударів були пов’язані зі змінами вегетативного тонусу. Вегетативний тонус регулював активність всіх органів в адаптаційних реакціях організму, його оцінку проводили, зокрема, з виокристанням індексу Кердо. Захисні здатності організму вивчали за показниками лейкоцитарної крові за допомогою оцінки індексу Гаркаві, який визначали за співвідношенням у відсотках кількості лімфоцитів до числа сегментарних лейкоцитів. Оцінка індексу лейкоцитів дозволила виявити наявність антистрессових реакцій в організмі. Орієнтовні значення індексу Гаркаві були в межах 0,3-0,5. Дослідження вегетативного тонусу у пацієнтів з травматичними переломами нижньої щелепи довели, що існують певні особливості адаптаційних реакцій у людей різних психосоматичних типів. У 44,4% пацієнтів-екстравертів вегетативна нервова система перебуває в стані функціонального балансу, у 36,1% домінують симпатичні впливи, у 19,4% - парасимпатичні. У 25,0% пацієнтів-інтровертів вегетативна нервова система перебуває у стані функціональної рівноваги, у 16,7% переважають симпатичні впливи, у 58,3% - парасимпатичні. Встановлено, що пацієнти-екстравертні мають кращу адаптивність системи неспецифічної резистентності, яка більш виражена в ранньому періоді після травми.