ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК рН РОТОВОЇ РІДИНИ З КАРІЄСОМ ЗУБІВ ТА РЕЗИСТЕНТНІСТЮ ЕМАЛІ У ДІТЕЙ - Чухрай, Н.Л.; Машкаринець, О.О.; Чемерис О.М. Мусій-Семенців Х.Г. O.M.; Musij-Sementsiv, Kh.H. (Світ медицини та біології, 2019)
Дане дослідження було проведено з метою оцінки рН ротової рідини у дітей з карієсрезистентною, умовнорезистентною та карієссприйнятливою емаллю, а також для оцінки взаємозв’язку між рН ротової рідини, показниками індексу (КПВ) та індексу гігієни порожнини рота (ГІ). Матеріал та методи дослідження. Обстежено 292 дітей 7, 12 та 15 років м. Львова (Україна). Інтенсивність карієсу постійних зубів визначалась за допомогою індексу КПВ (каріозні, пломбовані та видалені зуби). Структурно-функціональну резистентність емалі визначали експрес-методом (ТЕР), запропонованим В.Р. Окушко (1983) у нашій модифікації. Визначення рН ротової рідини проводили з використанням індикаторного паперу. Результати. Встановлено, що у дітей з карієсрезистентною емаллю (2,26±0,19 бала) реакція ротової рідини є слаболужною (7,08±0,06 одиниць), були встановлені найнижчі значення інтенсивності карієсу постійних зубів (1,51±0,16 зуба) та індексу гігієни порожнини рота (1,55±0,21 бала). У групі дітей з умовнорезистентною емаллю (4,28±0,10 бала) встановлено незначне зміщення рН ротової рідини в кислотну сторону (6,95±0,05 одиниць), середнє значення гігієнічного індексу 1,64±0,24 бала (задовільна гігієна) і інтенсивність карієсу 2,43±0,19 зуба. Виявлено, що у дітей з карієссприйнятливою емаллю (6,25±0,23 бала) спостерігається високий рівень інтенсивності карієсу постійних зубів (5,68±0,19 зубів), погана гігієна порожнини рота (2,13±0,24 бала), зсув рН ротової рідини в кислу сторону (6,35±0,07 одиниць). Висновки: зміна рН ротової рідини впливає на резистентність емалі, а отже і на розвиток карієсу зубів.