ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ГІПЕРТЕНЗИВНОГО СЕРЦЯ У ГІРНИКІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Шейко, С.О.; Колб, Н.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було вивчити клінічні і структурно-функціональні особливості ГС у гірників з АГ зі стажем роботи більше 10 років і розробити клініко-функціональні критерії його діагностики. Обстежено 127 гірників підземних та 58 чоловіків поверхневих професій віком 35-55 років, зі стажем роботи в гірничих умовах понад 10 років, з нормальним високим артеріальним тиском (АТ), гіпертонічною хворобою І і ІІ стадії, які склали відповідно основну та допоміжну групу. 30 практично здорових чоловіків, які не працюють в шкідливих умовах, склали контрольну групу №1. 30 практично здорових гірників поверхневих професій склали контрольну групу №2. Проведено загально-клінічне обстеження хворих, електрокардіографію (ЕКГ), добове моніторування АТ. Структурно-функціональний стан серця вивчали за допомогою одно- і двомірної ехокардіографії (ЕХО-КГ) на апараті «PHILIPS-HDI 1500» за стандартною методикою.. Методологічний підхід вивчення маси ЛШ побудований на основі формули Devereux (Pen Convention).Результати статистично опрацьовані з використанням програми «STATISTICA® 6.0 for Windows». В контрольній групі здорових чоловіків ІММЛШ та ВТСЛШ відповідно складали 93,7% ± 1,27 г/м2 і 0,41± 0,01. В групі здорових гірників ІММЛШ дорівнював 117,6 % ± 8,52 г/м2, а ВТСЛШ - 0,44± 0,01. Ці дані свідчать про переважаючий розвиток у здорових гірників концентричного ремоделювання, а у 25,2% з них – фізіологічної ГЛШ. На відміну від патологічної ГЛШ, фізіологічна «робоча» ГЛШ не супроводжується формуванням діастолічної дисфункції (ДД) ЛШ. Структурно-функціональний стан серця гірників підземних професій та гіпертензивного серця у гірників представлений різними варіантами геометрії лівого шлуночка: нормальною геометрією, концентричним ремоделюванням, концентричною та ексцентричною ГЛШ. У 98,5% гірників має місце концентричний структурно-функціональний тип гіпертензивного серця, в основі якого лежить розвиток концентричної ГЛШ та концентричного ремоделювання ЛШ. Концентричну гіпертрофію ЛШ діагностували у 86,2% гірників, концентричне ремоделювання - у 12,3% пацієнтів. У 1,5% гірників основної групи реєстрували ексцентричний тип гіпертензивного серця, в основі якого лежить розвиток ексцентричної ГЛШ. У 14,7% гірників основної групи з ГХ ІІ стадії розвивається гіпертрофія правого шлуночка, що підтверджувалось даними електрокардіографії та даними інструментальних методів дослідження. Отже, гіпертензивне серце - це структурно-функціональні порушення всіх (правих і лівих) відділів серця з раннім розвитком діастолічної дисфункції, діастолічної серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду. В результаті дослідження виділено три стадії гіпертензивного серця. Перша стадія характеризується відсутністю клінічних проявів серцевої недостатності при значному фізичному навантаженні. На ЕГК реєстрували ГЛШ. При Ехо-КГ дослідженні - КДР ЛП до 3,5 см, концентричну гіпертрофію та концентричне ремоделювання ЛШ, значення відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення ЛШ 3,0-3,5, значення ФОЛП> 82%. На другій стадії клінічні прояви діастолічної дисфункції з’являються при значному фізичному навантаженні. При Ехо-КГ дослідженні - концентрична гіпертрофія ЛШ, КДР ЛП до 4,0 см. Знижуються компенсаційні можливості ЛП- ФОЛП< 82%. Показник відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення ЛШ > 3,5, значення ФОЛП > 82%. Мали місце ознаки діастолічної дисфункції правого шлуночка: відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення правого шлуночка >3,35. Третя стадія характеризується наявністю клінічних проявів серцевої недостатності, які з’являються при звичайному фізичному навантаженні. На ЕКГ реєструється Р-mitral з ознаками перенавантаження ЛШ. При Ехо-КГ дослідженні виражена ГЛШ (концентрична або ексцентрична), збільшується КДР ЛП до 4,5-5,0 см. Значення фракції опорожнення лівого передсердя (ФОЛП) < 82%, відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення (ФПН/ФШН) > 3,5 см. При значеннях ФВ ЛШ > 40% діагностували переважання діастолічної серцевої недостатності ЛШ, а при значеннях ФВ ЛШ < 40 % - переважання систолічної серцевої недостатності. Особливістю гіпертензивного серця у гірників підземних професій є розвиток його на тлі фізіологічної «робочої» ГЛШ. У гірників підземних професій переважають такі варіанти ремоделювання ЛШ: концентрична гіпертрофія лівого шлуночка (86,2%) і концентричне ремоделювання (12,3%). На ранніх стадіях розвитку гіпертензивного серця у гірників формується діастолічна дисфункція лівого шлуночка, яка на пізніх стадіях трансформується в діастолічну серцеву недостатність з подальшим приєднанням систолічної серцевої недостатності. Ранні стадії формування ГС характеризуються гіперфункцією лівого передсердя зі збільшенням фракції опорожнення лівого передсердя, яка компенсує діастолічну дисфункцію лівого шлуночка. У гірників з ГС рано порушується структурно-функціональний стан правого шлуночка, що проявляється діастолічною його дисфункцією.