ОСОБЛИВОСТІ ГІСТОЛОГІЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ГРУДНОЇ КЛІТКИ БІЛИХ ЛАБОРАТОРНИХ ЩУРІВ - Дігтяр, В.А.; Камінська, М.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведено гістологічне дослідження грудної клітки білих лабораторних щурів 3-х місячного віку. Встановлено, що ребра, які прикріплюються до грудини, не мають головки і шийки, тіло виконано гіпертрофованим хрящем, покритим перихондрієм. Чіткої межі на ділянках кріплення ребер до грудини не виявлено. Ребро у місті прикріплення до грудини спаяно із синхондрозом гіаліновим хрящем. Між синхондрозом і сегментами грудини розташовуються росткові зони з характерною організацією. У ділянках прикріплення ребер до тіла хребця у щурів сформований суглоб, головка ребра покрита суглобовим хрящем без чіткого розподілу на зони. З боку тіла хребця суглобова ямка виконана волокнистим хрящем. В умовах моделювання патологічних станів отримані дані можуть розглядатися як контрольні.