РЕАКЦІЯ СУДИННОГО ЕНДОТЕЛІЮ НИРОК У ЩУРІВ З ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТОМ ПРИ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ - Капустянська, А.А. (Світ медицини та біології, 2019)
Сьогодні літературні дані свідчать про зріст патології, що має аутоімунний генез. Серед грізних форм аутоімунної патології відокремлюють гломерулонефрит. Метою роботи було дослідження впливу одноразового введення кріоконсервованої плаценти на стан судинного ендотелію нирки при експериментальному аутоімунному гломерулонефриті. У тварин обох груп на 7-му добу експерименту виявлено дилатацію судин, нерівномірне розширення їх просвітів, повнокров’я й численні дрібні еритростази, з тромбозами та крововиливами. В дослідній групі тварин виявлено помірно- та дрібно вогнищеву периваскулярну лімфоідноклітинну інфільтрацію строми, на фоні якої явища слабкої атрофії канальцевого епітелію. Майже відсутні ознаки фіброзу та склеротичні зміни інтерстиційної сполучної тканини. В контрольній групі на 30-ту добу експерименту відмітили чисельні поширені ділянки склерозування інтерстицію з ознаками наявної дифузної лімфогістіоцитарної інфільтрації, на фоні яких мали місце достовірні дистрофічні зміни клітин та чіткі явища атрофії канальцевого епітелію. В перитубулярних гемокапілярах виявили ознаки склерозування стінки судин та еритростази. У тварин дослідної группи знайдено деяке розширення інтерстицію з ознаками периваскулярного набряку, а також помірна лімфогістіоцитарна інфільтрація строми, на фоні яких визначено невеликі осередки атрофії канальцевого епітелію та поодинокі ділянки склерозу інтерстицію. Більшість ниркових канальців була з дистрофічними змінами епітеліальних клітин.