ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ЛЮДИНИ ЗА КІЛЬКІСНИМ ВМІСТОМ МАКРОЕЛЕМЕНТІВ (P, Na, Ca, Mg, S ) У ДИНАМІЦІ ПРЕНАТАЛЬНОГО ОНТОГЕНЕЗУ - Ошурко А. П. A.P.; Олійник І. Ю. I.Yu. (Світ медицини та біології, 2019)
Досліджено зачатки верхніх щелеп 131 плода людини віком 11-40 тижнів внутрішньоутробного розвитку з метою визначення кількісного вмісту макроелементів (P, Na, Ca, Mg, S ) у динаміці пренатального онтогенезу. Забір кісткової тканини проводили на обох сторонах зачатка верхньої щелепи плодів людини із різних ділянок, що мали макроскопічно найбільш виражену щільність. Застосовано комплекс методів морфологічного дослідження, який включав макроскопію, морфометрію, тонке препарування об’єктів під контролем лупи; методи полуменевого атомно-емісійного та атомно-абсорбційного аналізу; фотометричний та турбідиметричний методи; метод статистичних згрупувань при вивченні якісно однорідних сукупностей, варіаційний аналіз статистичних даних з визначенням пересічних величин для кожного макроелемента, похибки пересічних величин, оцінки достовірності середніх величин та ймовірність безпомилкового прогнозу. Отримано значну відмінність у динаміці перебігу плодового періоду пренатального онтогенезу між показниками вмісту макроелементів, що є якісним результатом кількісної морфології у визначенні їх вмісту під час дослідження кісткової тканини верхньої щелепи у плодів людини.Закономірність динаміки щільності кісткової тканини верхньої щелепи плодів людини залежно від мінерального складу та наявності виявленої синхронності цих процесів дозволяє стверджувати, що зміна щільності є свідченням зміни вмісту окремих мінеральних елементів, проте головну роль, як основний будівельний матеріал, відіграють саме макроелементи (Ca, P, Na, Mg, S). Отримані результати обґрунтовані та можуть бути основою для розробки нових методик ранньої діагностики вроджених аномалій щелепно-лицевої ділянки ще на доклінічних етапах та способів їх профілактики, шляхом корекції мінерального складу.