ФУЛЕРЕНИ С60 ПОСИЛЮЮТЬ ТОКСИЧНИЙ ЕФЕКТ ТОЛУОЛУ НА СТАН ФЕРМЕНТАТИВНОЇ СИСТЕМИ БІОТРАНСФОРМАЦІЇ КСЕНОБІОТИКІВ - Палиця, Л.М.; Корда, М.М.; Мудра, А.Є.; Федонюк, Л.Я. (Світ медицини та біології, 2019)
Розвиток нанотехнологій сприяє появі нових ультрависокодисперсних форм речовин – наноматеріалів, вплив яких на здоров’я людини може бути непередбачуваним. Метою даної роботи було дослідити ефект комбінації фулеренів С60 з відомим хімічним токсикантом толуолом на активність ферментів першої та другої фази метаболізму ксенобіотиків в печінці щурів. Тваринам інтраперитонеально вводили суспензію фулеренів (60 мг/кг), толуол (0,5 мл/кг) і толуол з розчиненими в ньому фулеренами. В динаміці (3-72 год) в мікросомах печінки визначали активність УДФ – глюкуроніл-трансферази, етоксирезоруфін-О-деетилази (ЕРОД), глутатіонтрансферази. Максимальні зміни всіх показників у всі терміни дослідження зареєстровано у ІV групі тварин, яким вводили фулерени, розчинені в токсиканті толуолі. В цьому випадку активність ЕРОД та УДФ – глюкуронілтрансферази достовірно зростала, а активність глутатіонтрансферази достовірно знижувалась порівняно з тваринами, яким вводили тільки толуол. Зроблено висновок, що карбонові наночастинки фулерени С60 здатні потенціювати токсичний вплив хімічного токсиканта толуолу на систему біотрансформації ксенобіотиків.