ГРЕГАРИНИ МАСОВИХ ВИДІВ КАРАБІДОФАУНИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ - Кобеза, П.А.; Пахомов, О.Є. (Світ медицини та біології, 2019)
Визначено основний видовий склад апікомплексних паразитів шлунков-кишкового тракту шести масових видів карабідофауни центральної частини степової зони України. Для дослідження обрані види: Calathus ambiguus (Paykull, 1790), Calathus fuscipes (Goeze, 1777), Calathus melanocephalus (Linnaeus, 1758), Pterostichus melanarius (Illiger, 1798), Pterostichus melas (Creutzer, 1799), Pterostichus niger (Schaller, 1783). Зафіксовано і описано особливості паразитування чотирьох видів грегарин. Описано та ідентифіковано грегарин, які належать до двох родин Actinocephalidae та Gigaductidae. Види грегарин: Actinocephalus echinatus (Wellmer, 1911), Ancyrophora gracilis (Léger, 1892), Gigaductus elongatus (Moriggi, 1943), Gigaductus exiguus (Wellmer, 1911). В публікації використано 15 літературних джерел, 9 іноземні джерела. Робота включає 1 таблицю характеристики рівня інвазії найпростішими паразитами для масових видів карабідофауни. В роботі приводяться мікрофотографії всіх життєвих форм паразитів. Масовими видами облігатних апікомплексних паразитів на території центральної частини степової зони України виявлено два види грегарин для шести видів турунів: Gigaductus elongatus (Moriggi, 1943) та Gigaductus exiguus (Wellmer, 1911).