ХАРАКТЕРИСТИКА ІНФІЛЬТРАЦІЇ CD68+ ТА СD163+ МАКРОФАГАМИ ПЕРВИННОГО ВОГНИЩА ТА МЕТАСТАТИЧНИХ УРАЖЕНЬ РЕҐІОНАРНИХ ЛІМФОВУЗЛІВ ПРИ ЛЮМІНАЛЬНИХ ІНВАЗИВНИХ КАРЦИНОМАХ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЇХ ІМУНОФЕНОТИПУ - Айкян, А.З.; Шинкевич, В.І.; Кайдашев, І.П. (Світ медицини та біології, 2018)
М1 ПАМ мають важливу протипухлинну активність, здатні ліквідовувати ракові клітини шляхом продукції сполук і виділяють хемокіни, які рекрутують і преміюють Т-клітини протипухлинного фенотипу, що призводить до затримки росту або регресії пухлини. М2-подібні ПАМ, навпаки, можуть активно сприяти кожному етапу розвитку та прогресування пухлини. Особливості локалізації ПАМ у відділах РМЗ, та їх щільність пов’язані з імуногістохімічними характеристиками пухлин, їх злоякісним фенотипом та прогнозом. Дослідження взаємозв’язків між патогістологічними, ІГХ характеристиками РМЗ та представництвом у них ПАМ є важливим для розуміння можливих локальних функцій та наслідків. В нашому дослідженні представлені кількісні характеристики і особливості локалізації CD68+ і CD163+ М2-подібних ПАМ, які інфільтрують гістохімічні підтипи люмінальних карцином (люмінальний А, люмінальний В HER2-негативний, та люмінальний B HER2-збагачений) МЗ у первинному вогнищі без метастазів і у парних зразках з метастазами у лімфовузли у зв’язку з морфологічними та імунофенотипічними характеристиками РМЗ, для дослідження їх діагностичної і патогенетичної ролі.