ПОГЛЯД СТОМАТОЛОГА НА ПРОБЛЕМУ КРУПНОГО ПЛОДУ - Гармаш, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Стаття присвячена вивченню особливостей стоматологічного статусу, в тому числі термінів прорізування тимчасових зубів, дітей харківської популяції (м. Харків, Україна), які народилися з макросомією, з урахуванням прискореного внутрішньоутробного росту, внутрішньоутробного ожиріння або збалансованого внутрішньоутробного прискорення росту і збільшення маси тіла. Проведено аналіз стоматологічного статусу у новонароджених і дітей, які народилися з макросомією (основна група) та нормосомією (група порівняння). Обстежено 173 дитини (102 хлопчика та 71 дівчинка), які народилися в 2014 - 2017 роках. Показано, що при народженні стоматологічні порушення були виявлені в обох групах – у 53,8% новонароджених в групі макросомів і у 24,6% новонароджених в групі нормосомів. Аномалії м’яких тканин асоційовані з макросомією плода. У групі макросомів у дітей зі збалансованим внутрішньоутробним збільшенням маси і довжини тіла процес прорізування тимчасових зубів протікає більш гармонійно. Затримку строків прорізування тимчасових зубів мають діти, які народилися з макросомією із великою внутрішньоутробною довжиною тіла і відносно зниженою масою тіла. Діти, які народилися з макросомією із внутрішньоутробним ожирінням та дівчатка, з внутрішньоутробною акселерацією на фоні ожиріння мають тенденцію до прискореного прорізування зубів. У дітей-макросомів із великою внутрішньоутробною довжиною тіла і відносно зниженою масою тіла була виявлена найбільша процентна кількість порушень послідовності та парності прорізування зубів.