ЦІЛЬОВА ПРОФІЛАКТИКА РАКУ ПРОСТАТИ: АКЦЕНТУВАННЯ НА ХІМІОПРОФІЛАКТИЦІ ТА ГРУПІ ПАЦІЄНТІВ - Красилюк, Л.І.; Бахчієв, Р.В.; Шостак, М.В.; Руденко, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведено дослідження 24 чоловіків, яким була виконана поліфокальна біопсія передміхурової залози. За даними гістологічного дослідження біоптатів передміхурової залози РПЗ, фокусів простатичної інтраепітеліальної неоплазії високого ступеня або мелкоацінарной атипові проліфірації передміхурової залози виявлено не було. Пацієнти були розділені на дві групи: основна група (14 чоловіків) протягом 1 року одноразово під час їжі вживала 2 капсули нутрицевтика, що містить 200 мг індол-3-карбінолу (I3C) і 45 мг епігаллокатехін-3-галлата (EGCG) ( добова доза 400 мг I3C і 90 мг EGCG) та група порівняння (10 осіб), що перебувала під наглядом. Хворі обох груп протягом року дотримувалися поведінкових та дієтичних рекомендацій (рекомендації ЄАУ 2016). Ступінь вираженості СНСШ за даними Шкали IPSS через один рік дослідження була на 38,7% нижче у хворих основної групи, в групі порівняння змін не виявлено. Рівень загального ПСА достовірно знизився на 46,2% тільки у пацієнтів основної групи. Отримані дані свідчать про значне зниження рівня ПСА і вираженості СНСШ при тривалому застосуванні комбінації I3C і EGCG. Раніше нами виявлено субкластер хворих (за даними молекулярно-генетичної діагностики доклінічних стадій РПЗ з використанням багатовимірного аналізу) з гістологічно підтвердженою ДГПЗ і молекулярно-генетичними характеристиками отриманих біоптатів (за наявністю і рівнем метилювання промоторной зони генів GSTP1, APC, RARb) повністю відповідними РПЗ. Пацієнти з гістологічно підтвердженою доброякісною гіперплазією передміхурової залози та молекулярно-генетичними характеристиками (наявністю і рівнем метилювання промоторной зони генів GSTP1, APC, RARb), повністю відповідними РПЗ, є ідеальною фокус-групою для таргентной превенції РПЗ різними лікарськими засобами, в тому числі з використанням нутрицевтиков на основі I3C і EGCG. Отримані в дослідженні дані свідчать про значне зниження рівня ПСА при тривалому застосуванні комбінації I3C і EGCG. Ймовірно, це відбудеться за рахунок різних механізмів протипухлинної дії цих компонентів, що здійснюються через регулювання клітинного циклу ділення, проліферації клітин, апоптозу, онкогенезу, транскрипції і клітинної сигналізації. Пацієнти з гістологічно підтвердженою ДГПЗ і молекулярно-генетичними характеристиками (наявність і рівень метилювання промоторної зони генів GSTP1, APC, RARb), повністю відповідні РПЗ, можуть утворювати ідеальну фокус-групу для цільової профілактики PCa різними групами. ліки. Активні стратегії терапевтичного моніторингу для цих хворих є патогенетично обґрунтованими, включаючи застосування нутрицевтиків на основі I3C і EGCG. Доцільно продовжити дослідження з метою визначення біохімічних, гістологічних, молекулярно-генетичних критеріїв відбору кандидатів та визначення найбільш ефективних і безпечних засобів для цілеспрямованої профілактики РПЗ.