ВПЛИВ СИНДРОМУ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ НА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ЖІНОК В РАННЬОМУ РЕПРОДУКТИВНОМУ ВІЦІ - Пахаренко Л. В. L.V.; Кишакевич І. Т. I.T.; Воробій В. Д. V.D. (Світ медицини та біології, 2018)
Ми вивчили якість життя 60 жінок в ранньому репродуктивному віці з синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ), які склали основну групу. Контрольна група включала 30 жінок без даної патології. Середній вік хворих у основній групі становив 21,00 ± 0,49 років, у контрольній - 21,67 ± 0,34. Індекс маси тіла (ІМТ) був вищим у осіб з СПКЯ (24,68 ± 0,63) порівняно зі здоровими особами (22,61 ± 0,69) лише на 9,15% (р = 0,054). У контрольній групі більшість жінок мали нормальний ІМТ - 25 (83,34%), 4 (13,33%) особи з надмірною масою тіла, 1 (3,33%) - ожиріння I класу. Тільки 40 (66,67%) хворих на СПКЯ мали нормальну вагу, 11 осіб (18,33%) були надлишковою вагою, 5 (8,33%) - ожиріння I класу, 4 (6,67%) - II клас. Вік початку менархе був пізніше у осіб з СПКЯ (14,42 ± 0,17 років), ніж у здорових (13,03 ± 0,16 років, р