ОСОБЛИВОСТІ СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ У ПІДЛІТКІВ, ЯКІ СТРАЖДАЮТЬ НА АЛКОГОЛЬНУ ЗАЛЕЖНІСТЬ - Скрипніков, А.М.; Шешукова, О.В.; Казаков, А.А.; Труфанова, В.П.; Казакова, О.С. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті визначено особливості стоматологічного статусу у підлітків, які страждають алкогольною залежністю. Внаслідок хронічної дії етанолу на тлі низької обіговості нами спостерігалося збільшення частоти виникнення і інтенсивності уражень СОПР у пацієнтів. Відсутність кваліфікованої стоматологічної допомоги у пацієнтів з алкогольною залежністю призводить, як показали результати дослідження, до поглиблення клінічних симптомів поразок порожнини рота, збільшення їх інтенсивності і важкості. Проблема обтяжується прогредієнтним перебігом основного захворювання, в зв’язку з безперервним негативним впливом чинників, що призводило до виникнення захворювань порожнини рота.