ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я НА ПРИКАРПАТТІ У СКЛАДІ ПОЛЬЩІ (ІІ РІЧ ПОСПОЛИТА) 1919-1939 РОКИ - Сорока, О.Я. (Світ медицини та біології, 2018)
На основі архівних, опублікованих історичних документів та інших доступних інформаційних джерел з’ясовано особливості державного регулювання громадського здоров’я на Прикарпатті у складі Польщі 1919-1939 роки (ІІ Річ Посполита, польскою II Rzeczpospolita Polska), що є актуальним досвідом для побудови сучасної системи охорони здоров’я в Україні. Зміна різних суспільно-економічних формацій, перехід Прикарпаття під вплив від однієї до іншої держави, суттєво вплинули на характер суспільних відносин у регіоні, в тому числі і в охороні здоров’я. Встановлено, що органи влади й громадські інституції у сфері охорони здоров’я за часів перебування Прикарпаття в складі Польщі 1919-1939 роки, прагнучи розгорнути медичну опіку і просвітницьку роботу серед населення, з метою запобігання хворобам і збільшення тривалості життя, започаткували системну цілеспрямовану роботу з формування основ профілактичної медицини та по суті заклали перші цеглини у царину громадського здоров’я. Їх досвід і практика діяльності викликає не лише наукове зацікавлення, а й матиме практичне значення для побудови сучасної системи охорони здоров’я.