ПРООКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНА РІВНОВАГА В СПЕРМАТОЗОЇДАХ ІНФЕРТИЛЬНИХ ЧОЛОВІКІВ - Фафула, Р.В.; Онуфрович О.K.; Єфремова, У.П.; Воробець, М.З.; Наконечний, Й.А.; Мельник O.В.; Федорович, З.Я.; Воробець, З.Д. (Світ медицини та біології, 2018)
Гіперпродукція активних форм кисню і порушення прооксидантно-антиоксидантної рівноваги розглядаються як можливі механізми розвитку чоловічого непліддя. Метою роботи було оцінити зміни прооксидантно-антиоксидантної рівноваги в сперматозоїдах неплідних чоловіків з різними формами патоспермій. Виявлено зниження активності ензимів глутатіонової ланки антиоксидантного захисту, зниження вмісту відновленого глутатіону та зростання вмісту ТБК-позитивних продуктів у сперматозоїдах інфертильних чоловіків стосовно величин у сперматозоїдах чоловіків із збереженою фертильністю. Коефіцієнт антиоксидантного стану розраховували як відношення суми активностей основних антиоксидантних ензимів та відновленого глутатіону до сумарного вмісту продуктів ліпопероксидації (ТБК-позитивних продуктів і окисненого глутатіону). З’ясовано, що порушення прооксидантно-антиоксидантної рівноваги утворює наступну патологічну асоційовану (патоспермія) послідовність (a disorder-associated trend): олігозооспермія > олігоастенозооспермія ≈ астенозооспермія >> лейкоцитоспермія. Однонаправленість змін коефіцієнта антиоксидантного стану за умов патоспермії дозволяє запропонувати його як біотест для оцінки вільнорадикальних процесів та опірності вільним радикалам в сперматозоїдах.