ЕНДОГЕННА ІНТОКСИКАЦІЯ У ЩУРІВ, УРАЖЕНИХ СПОЛУКАМИ ШЕСТИВАЛЕНТНОГО ХРОМУ ТА ТУБЕРКУЛОСТАТИКАМИ ПІСЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ТІОТРИАЗОЛІНУ - Бурмас, Н.І.; Фіра, Л.С.; Бойко, Л.А.; Куртяк, Б.М.; Віщур, О.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Інтоксикація організму різноманітними ксенобіотиками призводить до розвитку метаболічних порушень, для усунення яких застосовують коригуючі чинники. Метою роботи було дослідити ефективність використання тіотриазоліну в організмі щурів різного віку при хромо-ізоніазидо-рифампіциновому ураженні. У дослідженнях на щурах різних вікових груп встановлено, що при використанні антиоксиданту тіотриазоліну (7мг/кг) відбувається виражене зниження активності процесів вільнорадикального окиснення у тварин статевонезрілого та зрілого віку порівняно з ураженими щурами. Це сприяє зменшенню проникності клітинних мембран (відсоток ушкодження еритроцитарної мембрани) та ендогенної інтоксикації в ураженому організмі (вміст молекул середньої маси).