УЛЬТРАСТРУКТУРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ЯСЕН ПРИ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОМУ ПАРОДОНТИТІ - Бучковська, А.Ю.; Наконечна, О.В.; Петришин, О.А.; Струс, Х.І. (Світ медицини та біології, 2018)
З використанням методу електронної мікроскопії проведено дослідження слизової оболонки ясен у 33 хворих з пародонтитом легкого ступеня важкості до і після протизапальної терапії. Показано, що у слизовій оболонці ясен до лікування спостерігаються деструктивні процеси епітелію, власної пластинки та компонентів мікроциркуляторного русла. Після застосування лікування виявлено, що аплікації 2% мазі тіотриазоліну, упродовж двох тижнів, стимулюють регенераторні та білоксинтезуючі процеси, які проявляються відновленням остистого та базального шарів епітелію слизової оболонки ясен. Тіотриазолін також стимулює утворення кровоносних капілярів ясен, що має суттєве значення у відновленні кровообігу, покращенні трофіки тканин пародонту та регенерації компонентів мікроциркуляторного русла. Застосування тіотриазоліну в комплексній терапії хвороб пародонта зменшує кількість сеансів лікування на 25% та забезпечує віддалену стабілізацію процесу у 76% пацієнтів.