ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ РЕСПІРАТОРНОГО ВІДДІЛУ ЛЕГЕНЬ ПРИ МНОЖИННІЙ СКЕЛЕТНІЙ ТРАВМІ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІНТРАМЕДУЛЯРНОГО ОСТЕОСИНТЕЗУ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Заяць, Л.М.; Кузь, У.В. (Світ медицини та біології, 2018)
У дослідах на 90 білих щурах-самцях лінії Вістар світлооптичним та електронномікроскопічним методами вивчено в динаміці (6, 24, 72, 168 год.) мікроскопічні та ультраструктурні зміни компонентів респіраторного відділу легень при множинній скелетній травмі із застосуванням інтрамедулярного остеосинтезу в експерименті. Метою експериментального дослідження було визначити мікроскопічні та ультраструктурні зміни дихального відділу легенів внаслідок множинної скелетної травми з використанням інтрамедулярного остеосинтезу в динаміці. Світломікроскопічний аналіз дихального відділу легень у тварин 1-ї дослідної групи показав, що через 6 годин після початку дослідження в деяких альвеолах спостерігалося збільшення альвеолярних макрофагів (АМ). У деяких альвеолярних перегородках спостерігалася гіперемія гемокапілярів. Головним чином на рівні ультраструктури виявлено реактивні зміни компонентів респіраторного відділу легень. Було визначено мітохондрії з м’якою електронно-оптичною матрицею щільності, збільшеними рибосомо- збагаченими клітинами зернистого ендоплазматичного ретикулуму (ЗЕР) в альвеолярних епітеліальних клітинах, ендотеліальних клітинах гемокапілярів і АМ. У альвеолярних клітинах типу II (А-ІІ) збільшувалася кількість пластинчастих тіл (ЛБ). У периферичній частині А-І та ендотеліальних клітинах гемокапілярів виявлено інтенсифікацію мікропіноцитозного процесу. Незважаючи на те, що деякі ендотеліальні клітини гемокапілярів були з цитоплазмовим освітленням, ядерними деформаціями, рідкісними митохондріями з трансформованими вакуолями і фрагментованими мембранами ЗЕР. У цих гемокапілярах спостерігалося зростання кількості білих кров’яних клітин, їх агрегація та адгезія. Дослідження показало, що множинна скелетна травма розглядається з морфологічними змінами субмікроскопічної структури компонентів дихального відділу легенів. Однак припускають, що інтрамедулярний остеосинтез перелому стегнової кістки збільшує як вираженість змін структури компонентів дихального відділу легенів, так і їх розширення. Наше дослідження показало, що інтрамедулярний остеосинтез при множинній скелетній травмі спричиняє субмікроскопічне морфологічне пошкодження всіх компонентів дихального відділу легень. Найбільш помітні зміни ультраструктури альвеолярних клітин типу І, альвеолярних клітин ІІ типу, інтерстиціальної тканини, гемокапілярних і альвеолярних макрофагів відбуваються протягом 24 годин дослідження. Встановлено, що інтрамедулярний остеосинтез стегнових кісток, проведений впродовж перших 24-х годин після травми супроводжується вираженими змінами структурної організації всіх компонентів респіраторного відділу легень. Зі збільшенням терміну дослідження (72-168 год.) в респіраторному відділі спостерігаються як дистрофічно-деструктивні так і компенсаторно-пристосувальні зміни.