ДИНАМІКА ГІСТОХІМІЧНИХ ЗМІН В ШКІРІ ЩУРІВ ПРОТЯГОМ МІСЯЦЯ ПІСЛЯ ОПІКУ ІІ-ІІІ СТУПЕНЯ НА ФОНІ ВВЕДЕННЯ ПЕРШИХ 7 ДІБ РОЗЧИНУ HAES-LX-5% - Маєвський, О.Є.; Міронов, Є.В.; Бобрук, С.В.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою роботи було вивчити стан еластичних, колагенових волокон, глікопротеїнів і глікозаміногліканів у міжклітинній речовині дерми щурів-самців через 1, 3, 7, 14, 21 та 30 діб після опіку ІІ-ІІІ ступеня на фоні введення перших 7 діб розчину HAES-LX-5%. Щурів поділяли на 2 групи, яким попередньо було зроблено анестезію пропофолом, виконано катетеризацію стегнової вени і депіляцію бічних поверхонь тулуба щурів. Група 1 - тварини без термічної травми шкіри, яким один раз на добу протягом перших 7 днів проводили внутрішньовенне вливання розчину HAES-LX-5% в дозі 10 мл на кг. Група 2 - тварини, яким також вводили один раз на добу з перших 7 днів інфузії HAES-LX-5% розчину, в дозі 10 мл на кг після опіків шкіри 2-3 ступеня, загальною площею 21-23 % поверхні тіла щура. Слід зазначити, що під час гістохімічних досліджень шкіри щурів в контрольній групі (тварин без термічної травми шкіри, яким в перші 7 днів вводили HAES-LX-5% розчин), ніяких розбіжностей не виявлено в стані еластичнихі колагенових волокон, а також глікопротеїнів і глікозаміногліканів в міжклітинній речовині дерми, порівняно з описаними в попередніх дослідженнях при введенні інтактним тваринам 0,9% розчину NaCl в перші 7 днів. При застосуванні розчину HAES-LX-5% на ранніх стадіях експерименту на периферії рани мікроскопічно спостерігаються колагенові фібрили, які розміщені окремо або локально гомогенізовані, еластичні волокна не виявляються. Через 1 та 3 доби після термічної травми 2-3 ступеня за умов застосування розчину HAES-LX-5% реорганізація міжклітинної речовини дерми проявляється меншим пошкодженням волокнистих структур її сосочкового і сітчастого шарів. Гістохімічно аморфна речовина сполучної тканини багата на глікопротеїни, вміст глікозаміногліканів ще невеликий. При введенні HAES-LX-5% через 7 та 14 діб досліду при забарвленні за методом Ван Гізон – Вейгерт у сполучній тканини у крайових ділянках ураженої шкіри спостерігається оновлення колагенових волокон, вони переважно розташовані хвилеподібно, тонкими пучками. У пізні терміни досліду (через 21 та 30 діб) активний перебіг регенерації сприяє значній нормалізації волокнистих структур дерми. У міжклітинній речовині дерми нормалізується вміст сполук аморфної речовини, гістохімічно встановлено помірне “Хейл”-позитивне забарвлення, що свідчить про зменшення кількості сульфатованих глікозаміногліканів, знижується також вміст нейтральних глікозаміногліканів та глікопротеїнів їх ШЙК-позитивні властивості помірно виражені. Протягом останнього десятиліття інтенсивно впроваджувалося в практику застосування розчину HAES-LX-5% для лікування опіків шкіри. Враховуючи дані про позитивний вплив препарату на морфо-функціональний стан тканин легенів, тонкої кишки, нирок, селезінки [1, 6] в експерименті можна припустити аналогічний позитивний результат на стан шкірі . Результати використання розчину HAES-LX-5% у щурів з опіками шкіри були вперше проаналізовані з точки зору особливостей патологічних змін в зоні термічних уражень шкіри на різних стадіях ранового процесу. Сукупна оцінка результатів лікування шкірних опіків порівняно з інтактними тваринами [11] свідчить про переваги використання цього препарату.