ПРОЯВИ ПАТОМОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН У ШАРАХ СІТКІВКИ ЧЕРЕЗ ДЕСЯТЬ ТИЖНІВ ОПІОЇДНОГО ВПЛИВУ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Пальтов, Е.В.; Ковалишин, О.А.; Фік, В.Б.; Кривко, Ю.Я.; Л.В Панкевич L.V. (Світ медицини та біології, 2018)
У представленній нами роботі була поставлена мета вивчити появу та прояви патоморфологічних ангіо та нейроретинопатій на тлі хронічного впливу терапевтичних доз опіоїдного анальгетика. Поставлена мета була досягнута за допомогою використання гістологічної методики візуалізації сітківки. Гістологічні препарати готували за загальноприйнятою методикою з використанням барвників гематоксилін, еозин, та (азан) за методикою Гайденгайна. Результати дослідження у майбутньому дозволять сформувати патоморфологічну базу, яка може бути використана з метою проведення порівняльної характеристики шарів сітківки та ланок її гемомікро-циркуляторного русла в нормі з даними термінів експериментального опіоїдного впливу та результатами корекції. Вказане вище в подальшому надасть можливість розробити методи оптимальної корекції ангіо та нейроретинопатій, які виникли в результаті опіоїдного впливу.