ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ІЗОЛЬОВАНОГО ВПЛИВУ ДІЇ ПАРІВ ТОЛУОЛУ НА МОРФОГЕНЕЗ КІСТОК СКЕЛЕТУ ЩУРІВ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ТІОТРИАЗОЛІНУ НА ТЛІ ВПЛИВУ ПАРІВ ТОЛУОЛУ ЗА ДОПОМОГОЮ ФАКТОРНОГО АНАЛІЗУ - Скоробогатов, А.М.; Пастухова, В.А.; Краснова, С.П. (Світ медицини та біології, 2018)
Широке використання людством епоксидних смол та розповсюдження таких їх компонентів, як леткі складові, наштовхнули нас на проведення експериментального дослідження морфології опорно-рухового апарату за умов впливу толуолу. Дослідження проведене на великогомілковій та кульшовій кістках білих статевозрілих щурах-самцях у початковому віці 3 місяця. Статева приналежність обрана у зв’язку з тим, що на відміну від самок у самців не виникають циклічні зміни у гормональному фоні. За даними однофакторного аналізу, 60-денна дія парів толуолу на організм щурів достовірно впливала на показники, що характеризують кісткоутворювальну функцію проксимальних епіфізарних хрящів і окістя великогомілкових кісток, а також фазовий склад біомінерала кульшових кісток в період з 1 по 60 день спостереження, при цьому сила впливу чинного чинника для більшості показників зберігалася на приблизно однаковому рівні до 15 дня періоду спостереження, а потім поступово зменшувалася. Використання в якості коректора тіотриазоліну на тлі впливу парів толуолу чинило достовірний вплив по відношенню до параметрів першої групи на показники, що характеризують морфо-функціональний стан кісток протягом всього періоду спостереження, при цьому на показники, що характеризують фазовий склад біомінерала кульшових кісток умови експерименту чинили достовірний вплив лише з 15 по 60 день спостереження.